2015. szeptember 13., vasárnap

Hinni kell!


A hit a legerősebb fegyver. És tényleg. Az egész világ irányítható és alakítható, ha hiszel benne. Az igazán csontig maró kérdés csak az, hogy megéri-e hinni. Hinni azokban a dolgokban is, amikről tudjuk, hogy elérhetetlenek. Mert az elérhetetlen a hittől válik elérhetővé...





Az ember hite tényleg a világ legerősebb fegyvere. Mert gátakat dönt, harcossá tesz és csatába küld. Még akkor is, ha az aktuális csatánk bizony eleve vesztes ütközet.
"A chi ben crede, Dio provvede" azaz "Ad az isten, csak hinni kell". 
Valós tanítás. És igaz tanítás. A hit az amitől az ember él, mert a hit reményt generál, a remény pedig éltet. Persze az más kérdés, hogy a remény valójában egy rohadt, mocskos, sunyi k*cs*g, aki szépen csendben noszogat az előtted tátongó szakadék felé és csak arra vár, hogy egy apró pöccintéssel be tudjon lökni. Aki régebb óta követi az írásaimat, talán már rájött, hogy egy valamiben nem hiszek. Nem hiszek abban a varázslatos, eufórikus, szivárványszínű, meseszerű szerelemben, amit a kislányok és kisfiúk megálmodnak maguknak. Én abban hiszek, hogy mindig az ember dönt. Valahogy az a mondat, hogy "nem tudlak szeretni", számomra egy lehetetlen dolog.  Mert bennem megvan a hit. Hiszek benne, hogy mint gondolkodni tudó emberi lény,  dönthetek arról, hogy kit szeretek és kit tartok érdemesnek arra, hogy az életem része legyen, hogy hozzám tartozzon. Igen, ebből hiányozni fog a varázslat. Nem lesz meseszerű és nem fog a szíved a torkodban dobogni tőle. Mert az egy tökéletesen felesleges dolog. Csupán illúzió. Ha az ember elhiszi, hogy irányít, akkor valóban irányít és dönthet. Minden érzés két dolgon alapszik: A döntésen és a hiten. Lehet elsőre furcsán hangzik, de megpróbálom érthetően leírni mire gondolok. Szerelmesnek lenni egy eufórikus és hihetetlen érzés. Az amikor a kémia elkezd dolgozni az emberben és a hormonháztartás felborul: csodálatos. Viszont a probléma, hogy a kémia, az csak kémia. Nincs valós háttere. Illúzió.
Akkor amikor az ember képes elhinni azt, hogy szeret valakit, az döntés. Egy döntés, amit pro és kontra végigzongorázik és nem keres természetfeletti összefüggést. A hibákkal együtt szeret és nem csupán egy elképzelt világban bolyong maga körül.
Hinni kell! És el lehet hinni. Nem létezik olyan, hogy "nem tudlak szeretni". Nem létezik olyan, hogy "csak barátként tudok rád nézni". Ezek csak kifogások és egyszerűen megkomponált menekülőpályák. Logikusan gondold végig. Vedd ki a kémiát és a hormonokat. Marad a tiszta átgondolt érzelem. És most akkor kérlek gondolj bele. Amikor azt mondod, valakit csak barátként tudsz szeretni. Az pusztán valamilyen irányíthatatlan erő, vagy hit és döntés kérdése? Elmondom. Utóbbi. Logikusan gondolva, kit kívánhatnál magad mellé párként, ha nem egy olyan embert, aki a barátod? Aki A barátod. Akihez bármikor bármivel fordulhatsz, megért és segít. Hiszen egy igazán erős kapcsolat alappillére ez kéne, hogy legyen. És ezért vannak manapság felületes, kusza és csapongó párkapcsolatok. Nincs meg az igazi, erős kötődés. Mert nincs mögötte a döntés, a hit és az elképzelés.
Igen... Lehet, hogy emiatt a hitem miatt vagyok évek óta egyedül. Lehet emiatt van, hogy még mindig ugyanarra az emberre várok. És lehet, hogy emiatt leszek boldogtalan a hátralevő életemben is. De tudjátok mit? Megéri. Megéri hinni egy érzésben és hinni egy erős, időtálló szeretetben egy olyan ember iránt, aki többet jelent holmi gyermeteg hóbortnál és gyorsan múló mágikus szerelemnél. Hinni abban, hogy már évek óta ott van a leendő gyermekeid anyja melletted, akivel az életedet leélnéd. Csak még nem volt képes meghozni azt a döntést, amit te már évekkel ezelőtt megtettél. Mert ő még nem hitte el. De el fogja hinni. Hiszek benne. És hiszek magamban....


1 megjegyzés:

  1. Gyönyörû ìràs :) làttem pàr versed is. Keress meg lègyszi. zoltanvaradi@gmail.com

    VálaszTörlés