2015. június 23., kedd

A mézesmadzag effektus

Ismét egy olyan dolog amit már mindenki tapasztalt, vagy látott már a környezetében. Az amikor valaki olyan módon ragasztja magához a másikat, hogy hamis illúziókba ringatja és reményt ad neki a lehetetlenre. Ezt a jelenséget hívom én Mézesmadzag effektusnak.





Az alapszituáció egyszerű. Van egy ember aki vágyat érez, plátói szerelmet, vagy esetleg valós érzelmeket táplál valaki iránt, aki vagy puszta szórakozásból, vagy mert tetszik neki a szituáció, egyszerűen "megtartja a másik személyt". Ennek a dolognak is megvan a pszichológiája, hogy miért képes valaki ilyet tenni, de ebbe most nem mennék bele. Inkább az eszközöket mutatnám kicsit be, amik egyszerűek (nem azért, hogy ti is ezt csináljátok, hanem inkább, hogy ismerjétek fel, ha ilyen történik körülöttetek). Egy embert aki érez irántunk valamit, nagyon könnyű magunkhoz láncolni, hiszen akarva, akaratlanul mindig bízni fog abban, hogy egyszer megkap. Elég az ha csak szimplán kedvesek vagyunk vele és máris esélyt érez. A durvább módszerek közé tartozik az a nyájas és csöpögős viselkedés, amikor ölelgetik, puszilgatják, netán küldözgetik a szívecskés smile-t facebookon meg sms-ben, vagy napi szinten ezerszer elmondják, hogy "én annyira szeretlek", vagy hogy "imádlak téged". Ez most komoly? Nem haver, te nem szereted, hiszen ha szeretnéd már rég együtt lennétek. Te bizony csak magad mellett akarod tudni, mert tetszik az hogy van kit ugráltatni és van aki minden szavadat drogként várja. És ez megint csak az a téma, amit már egyszer leírtam és kielemeztem.

Az a baj, hogy ez azt az embert is "kivégzi" aki szórakozik a másikkal, mert bizony ha az "áldozat" elhiszi, hogy esélye van azzal minden kapcsolatot tönkre fog tenni ami létezik vagy ami kialakulhatna, mivel ő bizony a párjaként fogja kezelni azt, aki húzza azt a bizonyos mézesmadzagot. Természetesen aki fut a madzag után, az kicsit beleőrül a dologba és elveszíti a kapcsolatát a külvilággal és a valósággal. Veszélyes játékok ezek és még mindig az a legjobb, ha az ilyen embert kiiktatjuk az életünkből. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése