2016. március 2., szerda

Szex a lelke mindennek.

Be kell valljam, hogy sokat gondolkodtam, hogy mi legyen ennek a bejegyzésnek a címe, de mivel csak vulgáris dolgok jutottak egyembe, maradtam az eredeti ötletnél. Mivel manapság a bloggerek is egyre gyakrabban írnak a szexről, úgy gondoltam ideje kicsit rávilágítani arra, hogy azok kívül, hogy egyszerűen szeretjük csinálni (ha jól csináljuk), és élvezzük, miért is jó dolog szexuális életet élni. Úgyhogy jöjjön egy hosszabb kis szösszenet a Szex élettani, fizikai és lelki hatásairól...

A  szexuális élet gyakorlása során szervezetünkben számtalan élettani változás megy végbe, amelyek hasonló kórképet mutatnak, mint például a kardió edzés során tapasztalható eredmények. A szív munkája például ilyenkor fokozódik, a pulzusunk és légzésszámunk is megemelkedik, a véráramlás felgyorsul, sőt a vérnyomásunk is megnő. A szexet tehát ebből kifolyólag egy közepesen intenzív testmozgásként is fel lehet fogni, ezáltal hozzájárulhat testsúlyunk csökkentésében, a kalóriaégetésben, miközben segíti a megfelelő erőnlét fenntartását is. Egy korábbi kutatás szerint, akik rendszeres nemi életet élnek, sokkal kisebb az esélyük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására. A rendszeres szex ezen felül hormonháztartásunkra is hatást gyakorol, méghozzá pozitívan, hiszen fokozza a nemi hormonok termelődését, ami a férfiaknál a tesztoszteron, a nőknél pedig az ösztrogén lesz. Ez nem csak a fogamzó képesség szempontjából rendkívül nagy előny mindkét nem tekintetében, hanem a nőknél például javulhatnak a pre-menstruációs szindróma tünetei is.
Nos bevetésként ennyi elég is, lássuk akkor lebontva azokat a tényeket, amelyek bizonyítják, hogy megéri szexelni.
Testmozgás: a szexuális aktus és az orgazmus alatt számos élettani változás megy végbe a szervezetben, amelyek hasonlók egy kiadós kardioedzés hatásaihoz. A szív munkája fokozódik, a pulzus megemelkedik, a véráramlás gyorsul, a vérnyomás nő. A légzésszám fokozódik. Ha a szexuális tevékenységet, mint közepesen intenzív testmozgást fogjuk fel, érthetők a következő hatások is: a szex segít a testsúly csökkentésében a kalóriaégetés következtében, illetve segít a megfelelő erőnlét fenntartásában. Egy 2001-ben végzett kutatás szerint a rendszeres nemi életet élők közt jelentősen alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. A szexnek izomzatformáló hatása is van.  Fél óra szexszel 85 vagy még annál is több kalóriát égethetünk el. Ez első hallásra nem tűnik soknak, ám sok félórás együttléttel sokat fogyhat. A szexológusok egyetértenek abban, hogy a szex az egyik legjobb mozgásforma, melynek testünkre és lelkünkre gyakorolt pozitív hatásai kétségbevonhatatlanok.
Hormontermelés: a kielégítő szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét. Ezek a hatások jótékonyak a fogamzóképesség szempontjából, mindkét nem képviselőinél. Nőknél a premenstruációs szindróma tünetei javulhatnak az ösztrogén fokozott mennyisége miatt. Szex után megnő a szervezetben a prolaktin szintje, ami javítja a szagérzékelést.
Pszichés előnyök: akinek nemi élete kiegyensúlyozott, számos pszichés probléma ellen fokozottan védett, mint a nemi életet nem élők. Ennek csak egy összetevője az a tény, hogy a jó szex növeli a magabiztosságot, és segíti a pszichés kiegyensúlyozottság megtartását. Az orgazmust közvetlenül megelőző pillanatokban a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amelynek hatására megnő az endorfinok, vagy más néven boldogsághormonok szintje az agyban, melyek a jó hangulatért részben felelős vegyületek. Az oxytocin, melyet szerelemhormonnak is neveznek, mivel segíti a kötődést és a bizalom kiépülését, felelős a nagylelkűségérzetért. A Pittsburgi Egyetem kutatói 59 nőt vizsgáltak a párjukkal való együttlét előtt és után. A kísérlet során kiderült, minél szorosabb volt az együttlét, annál magasabb volt az illető nő oxytocinszintje. Ha tehát hirtelen kedvesebb és nagylelkűbb a partnerével, mint máskor, okolja érte az oxytocint! A rendszeres, örömteli szexuális élet több kutatás eredményei alapján is szignifikánsan csökkenti számos pszichiátriai zavar, köztük a depresszió kockázatát. Ezzel kapcsolatban egy amerikai vizsgálat további meglepő eredményre jutott: a vizsgálat vezetői azt állítják, hogy azon nők körében, akik párja az együttlét során nem használ gumióvszert, ritkább a depresszió előfordulása, mint az óvszert használó párok nőtagjainál. Az eredményt azzal indokolják, hogy a spermával nagy mennyiségű prosztaglandinnak nevezett vegyület jut a női szervezetbe, amely jótékony hatású a hangulatingadozások szempontjából. Arról nem szól a fáma, hogy mi a helyzet orális szex esetén, illetve a jelzett prosztaglandinok milyen úton-módon képesek hatásukat kifejteni. 
Stressz csökkentő hatás: A jó szex egyik előnye, hogy csökkenti a stresszt. A Biological Psychology című lapban megjelent tanulmány alapja az a kísérlet, melyben 24 nőt és 22 férfit vizsgáltak különféle stresszhelyzetekben (például nyilvános beszéd), majd megmérték a vérnyomásukat, hogy lássák, miként reagálnak rá. Azok, akik a kísérlet előtt szeretkeztek, sokkal jobban reagáltak a stresszhelyzetre, mint a többiek. Ugyanebben a lapban megjelent másik tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres nemi élet csökkenti a vérnyomást.
Fájdalomcsillaptó, betegség, rákmegelőző hatás: a szex fájdalomcsillapító hatással is bír, a már említett endorfinok révén, amelyek egyik hatása a fájdalom tompítása. Tehát, ha az ember fejfájása, ízületi fájdalma javulnak szeretkezés után, azt a megemelkedett oxytocinszintnek köszönheti. A gyakori szex csökkenti a prosztatarák kialakulását. Prosztatarákos és egészséges férfiak szexuális életének összehasonlításakor nem találtak összefüggést a 30-as, 40-es, 50-es férfiak szexuális partnereinek száma és a prosztatarák között, ám azt tapasztalták, hogy azoknál, akiknek 20-as éveiben heti öt vagy több ejakulációja volt, egyharmaddal kevesebb a prosztatarák kialakulásának esélye. Noha az idősebb korosztályból sokan attól tartanak, hogy a heves együttlét stroke-ot okozhat, egy angol kutatás, mely 914 férfi szexuális életét követte nyomon az elmúlt 20 évben, ezt határozottan cáfolja. Sőt, úgy tapasztalták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente kétszer vagy többször élnek nemi életet, a szívinfarktus esélye sokkal kisebb, mint azoknál, akik csak havonta egyszer szeretkeznek. Nők számára néhány gátizom erősítő gyakorlat szex közben nemcsak növeli mindkét fél élvezetét, de csökkenti a későbbi inkontinencia kialakulásának esélyét is.
Immunrendszerre gyakorolt hatás: A rendszeres nemi élet ezen felül képes erősíteni az immunrendszert, amit egy amerikai kutatás is alátámasztott a múltban, ezáltal azok a párok, akik rendszeresen, hetente legalább egyszer szeretkeztek egymással, sokkal magasabb immunglobulin szinttel rendelkeztek, mint azok, akik ritkábban. Az immunglobulin pedig nem más, mint az immunrendszer egyik segítője, amelyik hozzájárul a kórokozók elleni védekezéshez.
Önbecsülés növelő hatás: Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy az emberek szexuális kapcsolatot létesítenek, az önbizalmuk növelése, állítja a Cambridge Egyetem szexuál-és házasságterapeutája, Gina Ogden. A jó szex a megfelelő önértékelésnél kezdődik, ám ha a szex érzelmen alapuló, kölcsönös és kielégítő, növeli mindkét fél önbizalmát.
"Altató" hatás: Az orgazmus közben megnövekedett oxytocinszint a legújabb kutatások szerint elősegíti a nyugodt alvást is. Az elegendő alvásnak szintén számos egészségjavító hatása van, mint például a megfelelő testsúly vagy vérnyomás fenntartása. Így hát ne csodálkozzon, ha partnere egyik pillanatban még aktív, a következőben pedig már horkol.
"Fiatalító" hatás: A gyakori szex akár 10 évvel is fiatalíthat! Erre a megállapításra jutott korábban egy skót pszichológus, amikor az 1980-as években olyan személyeket tanulmányozott, akik korukhoz képest feltűnően jól tartották magukat.
- Miért van az, hogy az öregdiákok érettségi találkozóján egyesek sokkal fiatalabbnak látszanak a többieknél? Eredetileg ez az egyszerű kérdés foglalkoztatta az edinburgh-i tudóst, amiből nagyszabású kutatási terv bontakozott ki. A válaszadáshoz egy apróhirdetés-sorozatot tett közzé az egyik országos lapban, amely lehetővé tette számára, hogy 3500, 28-102 év közötti személlyel lépjen kapcsolatba. A kutatónak csak egy elvárása volt velük szemben: mindnyájan érezzék úgy, hogy a valódi koruknál sokkal fiatalosabbak. Azután olyan kérdőívet töltetett ki velük, amely életvitelükre, szexuális szokásaikra vonatkozott. Tanulmánya eredményeit a szakember könyvben összegezte. Természetesen mellőzte azoknak a személyeknek a vizsgálatát, akik valamilyen mesterséges eszközhöz (például plasztikai műtéthez) folyamodtak fiatalságuk megőrzése érdekében.  Megállapította, hogy fiatalosságunk megőrzésében 25% genetikai adottság játszik közre – a többi életstílusunktól, viselkedésünktől függ. Kiemelte azt is, hogy fittnek maradni nem jelenti azt, hogy visszafogott, „szerzetesi” életet kellene élni. Ellenkezőleg: a gyakori szex egyik alapvető tényezője annak, hogy valaki koránál mintegy 10 évvel fiatalabbnak látsszék. Ez a faktor a nőknél előmozdítja a fiatalos külső megőrzését elősegítő hormonok termelődését, egyúttal javítja mindkét nem esetében a szervezet oxigénellátását, fokozza a vérkeringést (amivel jót tesz a bőrnek is). És nem utolsósorban pszichés ösztönzést ad: akinek állandó intim partnere van, az többet törődik a külsejével…
A szerző persze több más tényezőt is vizsgált, amelyek hozzájárultak a fiatalság megőrzéséhez. Ezek között az első helyen állt, hogy a „szuperfiatalok” túlnyomó része nem dohányzott, ritkán fogyasztott alkoholt, ügyelt az egészséges táplálkozásra és kerülte a stresszes életet. Mégis, nem elhanyagolható részük „jól élt”, nem fosztotta meg magától az élet örömeit - így a szexet sem. A pszichológus-kutató azt is megállapította, hogy az életstílus nem minden: sok embernek olyan belső nagysága, tartása van, amelynek alapján nem lehet megállapítani valódi korát, és inkább fiatalabbnak tartják őket. Érdekes megjegyezni azt is, hogy rájött: nem mindig előny, ha valaki koránál fiatalabbnak látszik. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy ezeket az ,,örök fiatalokat" másoknál kevésbé veszik komolyan a szakmai életben. Mi több, a gyermeknevelésben is nehézségeik támadnak, hiszen nem tudnak könnyen tekintélyt, tiszteletet szerezni maguknak gyerekeik előtt.

A másik oldalt is megemlíteném azért így a végén, merthogy szex veszélyeket is rejthet magában. Éppen a fent részletezett hatások kialakulása miatt, ugyanis bizonyos krónikus betegségek kapcsán akár nem kívánatosak is lehetnek és ronthatják a beteg állapotát. Például szívbetegségben a szívizom fokozott megterhelése káros is lehet. Éppen ezért krónikus betegségben szenvedők ne szégyelljék kezelőorvosukkal a nemi életet érintő kérdéseiket tisztázni. Emellett pedig azt se felejtsük el, hogy jótékony hatása csak a biztonságos, kiegyensúlyozott nemi életnek lehetnek.


Forrás: Webbeteg, Galenus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése