2015. június 22., hétfő

Ki tanít az életre?


Ismét egy érzékeny téma, de ki kell írnom magamból. Belegondoltatok már abba, hogy mennyi minden függhet azon, hogy milyen ember egy-egy tanárotok? Hogy mennyi mindenben tud segíteni, vagy rossz útra téríteni? Hát lássuk miről is van szó.










Az iskola kivédhetetlenül ott van minden fiatal életében (ott is kell, hogy legyen), hiszen ott kapja meg az életre való felkészítést, a tudás egy részét és nagyon sok függ azon, hogy ki az aki ott áll a táblánál és magyaráz. Igen, a tanár az aki nagyban formálja, befolyásolja a fiatalt abban, hogy ki is lesz belőle, hiszen példaként áll ott, ahol áll.

Az utóbbi időben elég sokat hallottam ahhoz, hogy írni tudjak róla. Sajnos a mai tanárok legalább 60-70%-a alkalmatlan erre a pozícióra és itt nem a tudást hiányolom, hanem sokkal inkább az emberi faktort. Gondolok arra például, hogy az én kicsi világomban egy tanárnak nem lehetnek kedvencei, vagy nem pikkelhet valakire személyes okokból, vagy mert nem szimpatikus neki az illető. Nem! Egyenlően kéne elbírálni minden diákot, hiába egy tapló paraszt az XY, akkor is meg kell adni neki az 1,8-as átlagra a 2-est, ha a "kiskedvenc" AB-nek is megadtuk. Merthogy ilyen is előfordul nem egyszer, sajnos. A "kiskedvencről" jut eszembe, milyen tanár az, aki a diákjával létesít szexuális kapcsolatot? Megsúgom, semmilyen. És itt most nem a pedofíliáról beszélek, legyen a diákunk 18 éven felüli(bár még ekkor is erősen ráragasztható a pedo' jelző). Hiszen az a diák még csak gyerek! Tökmindegy hogy "szerelmes" (vicc kategória) a tanárba, vagy csak a testi vágyak hajtják, akkor sem csinálhat trófeát a saját tanítványából. Mert ugye komoly kapcsolat... Na hagyjuk már... Gondoljatok bele, egy ilyen ember milyen példát mutat? Vagy egy tanár akivel hétvégente (minden hétvégén, meg néha hétköznap is) a diák találkozhat valamelyik éjszakai szórakozóhelyen totál részegen, hogy a saját nevét sem tudja. Mind mind olyan dolgok, amik a gyereknek (igen, még akár 20 évesen is gyerekről beszélhetünk) azt mutatják, hogy "Nézd meg, ő is ezt csinálja, ez tök normális". És sajnos a fiatalok ezeket az embereket követik és tartják példának maguk előtt (a szüleik mellett persze). Arról nem is beszélve, hogy vannak akik teljesen el is szállnak attól, hogy ők igenis tanárok és "kihaénnem" módjára felszegett orral mászkálnak a folyosón, lenézve mindenkit, mert "én mindent tudok, én tanítok, tökéletes vagyok".  Lehet, hogy az egész a rendszer hibája. Végülis elvileg van alkalmassági vizsgálat az egyetemi felvételt megelőzően. Kérdem én: Akkor hogy a jó istenben lehet tanár a depresszióstól kezdve a pedofilon és homokoson át az alkoholistáig mindenki? Vagy most már ezek a normális, elfogadott, követendő példaképek a fiatalok előtt?  Persze félreértés ne essék, vannak teljesen korrekt és tényleg jó tanárok. Viszont sajnos egyre több az ilyen "beteg" ember aki tanári pályára adja a fejét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése