2015. július 6., hétfő

Ál-álmoskönyv

Az ember álmaival kapcsolatban eléggé sokféle legenda és feltevés kering a világban. Próbálják megfejteni őket, egyesek a jövőt vélik felfedezni bennük, mások meg egyenesen félnek tőlük, pedig az ember álmai talán ennél jóval egyszerűbb és érhetőbb jelenségek.







Azt mondják, hogy minden álom bír valamiféle jelentéssel és igazság szerint ez így is lehet. Az ember a közhiedelemmel ellentétben nem álmodik minden éjszaka, hiszen csak és kizárólag a REM fázisban küldi az agyunk ezeket a képeket, tehát ha valaki nem éri el ezt a fázist, akkor álmodni sem fog. Az álom összetételét és jelentését már sokan, sok féle képen megpróbálták megfejteni de a teljes igazságot talán a mai napig sem tudja senki. Az én teóriám szerint az álom az emlékek, érzések, vágyak, félelmek és a tudatalatti érdekes, kuszaüzenete. Igen, üzenet. Hiszen ha az ember figyel, olyan információkat tud leszűrni az álmaiból, amit ébren nem vesz észre, vagy nem akar észre venni. Mert akármennyire is irreális dolgokat tapasztal az ember álmában, az bizony ugyanúgy ő! Ergo, amit álmodban megteszel, azt a valóságban is megtennéd, ha nem lennének a külső körülmények, "hangok" és hatások. Igen, az álmodban levő ember pontosan te vagy, egy letisztultabb, szabadabb és talán(sőt biztos) felelőtlenebb formában. És akármennyire is mocskos, undorító vagy perverz dolgot teszel meg, az a dolog bizony benned van, képes lennél rá. Ezek a dolgok és képek sokszor üzenetek is lehetnek a tudatalattitól az ember számára. Ezt a fajta álmot nem egyszerű felismerni, de lehetséges. Amikor dolgozik a tudatalatti, sokkal intenzívebbnek, élénkebbnek és valósabbnak éli meg az álmot az ember. Ezek az üzenetek pedig akár egy-egy életet is megváltoztathatnak ha felismerjük őket és amit fontosnak tartok elmondani és tudatosítani: Minden amit álmodban teszel, azt meg akarod tenni. Mindent amit ott érezni vélsz, valójában legbelül érzed is! Az álomban levő ember... Te vagy!

Hozzáteszem, a legendás álommal kapcsolatos dolgok azért engem is ámulatba ejtenek, mint például az álomfogó... Az álomfogó hagyománya az ojibwa törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma. A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.




2 megjegyzés:

  1. És érdekes mód, mennyire népszerű jelkép az álomfogó. Amellett, hogy divat, a modern ember is erősen hisz az álomfogó képességeiben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elsősorban inkább divatnak mondanám. Nem egy embert láttam, akik magukra tetováltatták a jelképet, pedig fogalmuk nem volt róla, hogy mit jelent, vagy mit jelképez.

      Törlés